Travessa amb esquís al Monte Rosa

Travessa extraordinària per les muntanyes i glaceres que l’envolten, sense les multituds de les clàssiques més anomenades i amb la comoditat que coincideixen sortida amb arribada. Tot i que el M. Rosa és el pal de paller i que fins i tot se li dedica una etapa, l’itinerari traspassa l’Adlerpass i continua en bona part pel vessant de Sass Fee, dins un escenari ben diferent.  L’equipament de refugis fa possible diverses variants i moltes ascensions optatives a cims. Particularment dura i obligada l’etapa que va del refugi M. Rosa al Britannia. En conjunt recorregut de grans desnivells però sense dificultats tècniques, tret que s’opti per algun cim concret, com la Punta Dufour, amb una aresta final relativament complicada i llarga. Només és inevitable i calen precaucions per la desgrimpada de la cresta que separa les glaceres M. Rosa i Gorner (travessa en descens de 50º). Per altra banda, la baixada des del refugi Täsch a la vall és delicada, comportant pales dretes i de molt desnivell, amb risc d’allaus si es fa a la tarda i amb traces endurides pel regel si es va aviat. L’itinerari es desenvolupa per conques glacials de grans proporcions, amb un traçat no sempre evident i on una bona visibilitat és essencial. Feta per J. Birbe, germans B. i W. Garcia, S. Serrallach, R. Font i J. Jover (abril del 2018)

ITINERARI

1a etapa. Estació superior del telefèric del Klein Matterhorn (3883 m), coll de Schwarztor (3726  m), glacera de Grenz (2460 m), refugi Monte Rosa (2883 m). Cims optatius: Breithorn, Polux.

 

2a etapa. Ascensió a alguna de les puntes del M. Rosa, totes de més de 1600 metres de desnivell, però de dificultats tècniques només se’n troben a la Dufour (és habitual fer-la fins el peu de l’aresta final, allà on caldria continuar sense esquís). La Nordend també comporta una aresta en principi no esquiable. La Gnifetti és lleugerament més curta i  factible amb esquís.

3a etapa. Refugi M. Rosa (2883 m), glacera de M. Rosa (3080 m),  glacera de Gorner (3070 m), coll d’Stockhorn (3382 m), glacera de Findel (3120 m), glacera i coll  d’Adler (3786 m), glacera d’Allalin (2980 m), refugi Britannia (3030 m). Cims optatius: Strahlhorn.

4a etapa. refugi Britannia (3030 m), coll de l’Allalin (3556 m), glacera de Mellich (3320 m),  cresta que baixa del Feechop (3400 m), glacera d’Alphubel i refugi Täsch (2701 m), cases d’Ottafe (2170 m),  poble de Täsch (1450 m). Cims optatius: Alphubel.

(eventualment una 5a etapa per baixar a la vall durant el matí si les pendents de sota el refugi de Täsch estan perilloses per neu humida quan s’arriba al refugi el dia anterior)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *